Penning Sportraad Amsterdam 2018
Alweer de 9e editie van Penning Sportraad Amsterdam vindt aanstaande donderdag 5 juli plaats, wederom in de Ajax- en Pleinfoyer van de Stadsschouwburg Amsterdam aan het Leidseplein. Wilt u de Penning bijwonen? Dat kan, er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Aanmelden kan hier.
De Penning Sportraad Amsterdam wordt jaarlijks uitgereikt aan een Amsterdammer die met durf, visie, ambitie en inzet een grote bijdrage heeft geleverd aan de sport in Amsterdam. Het gaat bij deze uitreiking dus niet om de sporter, maar om een bestuurder, professional, vrijwilliger, vereniging of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de sport en het sportbeleid binnen Amsterdam. We hebben dit jaar weer ruim dertig zeer bijzondere voordrachten mogen ontvangen waar een deskundige jury, bestaande uit leden van de Sportraad, zich over heeft mogen buigen.
De jury heeft uiteindelijk de volgende 5 voordachten genomineerd:
Erik de Wit
Erik stak als fervent liefhebber van de padelsport zijn nek uit om het eerste padelpark in Amsterdam te realiseren. Overtuigd van de potentie van deze – in Nederland – nieuwe racketsport bleef hij tegen de stroom in zijn droom nastreven met drie banen op het Olympiaplein als resultaat. Als manager en -beheerder is Erik iedere dag aanwezig op zijn sportpark, waar inmiddels meer dan 5000 sporters op pay-and-play basis gebruik van maken. Ondertussen is hij bezig om op een tweetal andere locaties in Amsterdam nieuwe padelparken te ontwikkelen.
Els Annegarn
In de zomer van 2012 nam Els het initiatief om te starten met de loopgroep ‘Noorderpark in Beweging’. Als maatschappelijk werkster herkende zij dat sport een effectief middel is om patronen te doorbreken. Met haar persoonlijke betrokkenheid en aanstekelijke enthousiasme richt zij zich met succes op de moeilijkst bereikbare doelgroepen. Meer dan honderd mensen zijn dankzij haar structureel in beweging gekomen. Een aantal is zelfs opgeleid tot assistent-begeleider. Els heeft met haar loopgroepen het leven van haar deelnemers een positieve wending gegeven.
Marianne Boer
Marianne zet zich al bijna 20 jaar in om anderen te laten genieten van de kanosport. In 2000 richtte zij Kanovereniging Zeeburg op en in 2009 Kano op IJburg. Voor die verenigingen heeft ze jarenlang cursussen gegeven, tochten begeleid en andere kano-activiteiten georganiseerd, onder meer als één van de drijvende krachten in de stichting Peddelpraat. De kanoverenigingen zijn toegankelijk voor iedereen en bieden speciale programma’s aan om onder meer schoolklassen en gehandicapte sporters kennis te laten maken met deze sport.
Jesper Jobse
Jesper Jobse stond als liefhebber en ambassadeur aan de wieg van de ontwikkeling van het 3×3 basketbal in Nederland. Hij bracht zijn sport zowel in de top als de breedte naar een hoger niveau. Jesper inspireert en motiveert jonge sportliefhebbers en bindt bedrijven en het maatschappelijk middenveld. Gezamenlijk ontwikkelen ze sportprogramma’s, organiseren ze wedstrijden, maar leggen ook nieuwe ‘eigen’ 3×3 veldjes, bijvoorbeeld in het Bijlmerpark. Als medeoprichter van 3×3 Unites gebruikt Jesper zijn sport om jongeren te helpen meer positieve regie over hun leven te krijgen.
Henk P. Blok
Henk is al vele tientallen jaren de onzichtbare motor achter tal van sport gerelateerde activiteiten in Zuidoost. Zo is hij al 24 jaar één van de organisatoren van het schoolvoetbaltoernooi in Zuidoost, was hij jarenlang de drijvende kracht achter de sportadviesraad Zuidoost en Fc Amstelland United, is hij bestuurder bij de stichting Toekomst en Talent en sinds kort penningmeester bij voetbalclub Zuidoost United. Henk zette zich al die jaren in om sportaanbieders met elkaar, maar ook met andere sectoren zoals onderwijs en zorg te verbinden.