Financiële steun voor sportsector
Amsterdam steunt sportsector met ruim vijf miljoen Euro.
Goed nieuws: Op vrijdag 29 mei maakte het Amsterdamse college van B&W bekend dat ze 5,3 miljoen euro uittrekt voor Amsterdamse sportaanbieders die tijdens corona crisis financieel zijn geraakt.
De noodaanpak van de gemeente bestaat uit (financiële) steunmaatregelen. Het bedrag van 5,3 miljoen euro is afkomstig uit de Amsterdamse Noodkas Corona. Dit noodfonds is op 1 april jl. gevuld met 50 miljoen euro vanuit de algemene reserve van de gemeente om de financiële gevolgen van de pandemie op te vangen. Al eerder werd bekend dat daaruit onder meer 17 miljoen euro werd uitgetrokken voor de Amsterdamse Kunst en cultuursector.
De steunmaatregelen (5,3 miljoen Euro) voor de sportsector zijn in twee fases onderverdeeld. Op zeer korte termijn biedt de gemeente in de eerste fase hulp aan organisaties die cruciaal zijn voor het Amsterdamse sportaanbod en die in acute problemen zijn gekomen. Hiervoor is maximaal 2 miljoen beschikbaar. Een tweede fase (3,3 miljoen Euro) volgt in het najaar, als er een nauwkeuriger beeld is van de schade voor de sportsector. Sportaanbieders worden hierover te zijner tijd op de hoogte gebracht door de gemeente.
Om in aanmerking te komen voor de eerste fase van het Amsterdamse noodfonds kunnen sportaanbieders contact opnemen met de gemeente via het sportloket sport@amsterdam.nl. Aan de steun worden voorwaarden gekoppeld die nog vastgesteld moeten worden en waarschijnlijk zal dat maatwerk zijn, maar het criterium lijkt te zijn ‘organisaties die cruciaal zijn voor het Amsterdamse sportaanbod’. In een interview op SportknowhowXL geeft hoofd sportbeleid Henk Stokhof op 3 juni 2020 daarover het volgende aan: “De aanbieders van de ‘anders georganiseerde sport’ worden in de opening up en in de inventarisatie van de schade meegenomen, zoals we ook de verenigingen in beeld hebben. Uitgangspunt is daarbij het maatschappelijke belang en de bijdrage van die aanbieders in het voor Amsterdam belangrijke sportaanbod. Het is niet zo dat we daarmee vanuit het sportbudget alle ondernemers en zzp-ers kunnen bijstaan. Daar zijn wij dan net het loket niet voor, maar het zou kunnen dat wij – gelet op onze beleidsdoelstellingen – nader te bepalen kleinere maatschappelijke instellingen wel weer van belang achten.”
De meest recente informatie over corona en sport in Amsterdam vindt u op deze website: https://www.amsterdam.nl/sport/corona-en-sport/.
Kwijtschelding huur
Naast deze ondersteuning werd bekend gemaakt dat Amsterdamse sportaanbieders die gemeentelijke sportaccommodaties huren (hallen, zalen, zwembaden, velden) voor de maanden maart, april en mei geen huur hoeven te betalen en voor de binnensport is daarbovenop ook de maand juni kwijtgescholden (omdat zij pas vanaf 1 juli weer binnen kunnen sporten). Al eerder werd bekend gemaakt dat gemeente de huurverhoging die per 1 augustus zou ingaan uitstelt tot 1 januari 2021. Zo wil Amsterdam zorgen over huurverplichtingen wegnemen en de verenigingen en aanbieders een betere uitgangspositie geven bij het weer opstarten van hun activiteiten. De gemeente Amsterdam wordt voor deze kwijtschelding gecompenseerd door het ministerie van VWS. Op 1 mei maakte Minister van Rijn (VWS) bekend dat het kabinet met een noodfonds komt van 110 miljoen euro om:
- de huren kwijt te schelden van circa 11.000 sportverenigingen (90 miljoen Euro) in de maanden maart t/m mei 2020. Dit bedrag zal in de loop van 2020 aan gemeenten uitgekeerd worden ter compensatie van de gederfde huuropbrengsten.
- een tegemoetkoming voor omzetverlies van verenigingen met een eigen accommodatie (20 miljoen Euro). Per sportvereniging gaat het bij deze tweede maatregel om een eenmalige tegemoetkoming van maximaal 2500 euro voor circa 7500 sportverenigingen.
Kortlopend krediet voor sportverenigingen
Voor sportverenigingen die als gevolg van de coronamaatregelen in liquiditeitsproblemen komen, komt een mogelijkheid om een bancaire lening af te sluiten tegen een lage rente. De Borgstelling MKB-kredieten en de Garantie Ondernemingsfinanciering zijn voor sportverenigingen vaak niet in bereik omdat sportverenigingen in veel gevallen niet aangemerkt worden als onderneming. Om ook sportverenigingen toegang te geven tot kortlopend krediet wordt het borgstellingskapitaal van Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) met € 10 miljoen verhoogd. Daarmee is SWS in staat om sportverenigingen te helpen die als gevolg van de coronamaatregelen kortlopend krediet ter overbrugging nodig hebben.