
Sportraad en MBO-Denktank
In Amsterdam haalt momenteel slechts 30% van de jongeren de aanbevolen beweegnorm, en dat percentage daalt elk jaar. Onder MBO-studenten is de situatie nog zorgwekkender: van de 15- tot 17-jarige MBO’ers beweegt maar 1 op de 10 voldoende. Deze cijfers onderstrepen het belang van extra aandacht voor sport en bewegen in het middelbaar beroepsonderwijs. Om die reden heeft de Sportraad Amsterdam de handen ineengeslagen met de MBO-denktank.
In november 2024 vond op initiatief van de Sportraad een themasessie plaats over “Sport en bewegen op het MBO, samen met het ROC van Amsterdam en wethouder Sofyan Mbark (portefeuille Sport en Bewegen en MBO). Naar aanleiding van de sessie heeft de Sportraad een opdracht voorgelegd aan de MBO-denktank – een groep van 15 MBO-studenten uit Amsterdam – om met oplossingen te komen die mbo-studenten meer in beweging krijgen, zowel tijdens hun opleiding als daarbuiten.
De MBO-denktank is op 4 maart 2025 van start gegaan met het vraagstuk “Hoe zorgen we ervoor dat mbo-studenten meer in beweging komen?”. Gedurende enkele maanden hebben de vijftien deelnemende studenten onderzoek gedaan, ideeën uitgewisseld en concrete aanbevelingen uitgewerkt. Zij keken daarbij niet alleen naar het onderwijs zelf, maar ook naar de leefwereld van studenten buiten school.
Gisteravond presenteerden de studenten hun concrete oplossingen aan de Sportraad Amsterdam, het ROC en de afdeling Sport & Bos. De aanbevelingen werden gepresenteerd in drie thema’s, waarbij telkens een groepje van drie studenten hun bevindingen toelicht. Centraal staan de volgende deelvragen:
Wat motiveert MBO-studenten om te bewegen? – Welke drijfveren zorgen ervoor dat jongeren in het MBO(willen) sporten of bewegen?
Welke factoren in hun leefwereld stimuleren of belemmeren beweging? – Denk aan aspecten zoals beschikbare faciliteiten, tijd, geld, sociale omgeving en gezondheid.
Welke oplossingen zijn er om MBO-studenten meer in beweging te krijgen, binnen en buiten het onderwijs? – Ideeën en interventies zowel op school (bijvoorbeeld in het lesprogramma) als daarbuiten (zoals sportactiviteiten in de wijk).
Iedere deelvraag levert een reeks aanbevelingen op, variërend van het creëren van een verplichte gymles, het creëren van een beweegruimte op de scholen of studenten in de positie zetten om elkaar te enthousiasmeren om meer te sporten. De studenten bekeken het vraagstuk vanuit drie verschillende groepen; de studenten die al veel sporten & bewegen, de studenten die veel bewegen & weinig sporten en de studenten die weinig bewegen & sporten.
De input van de MBO-denktank vormt de basis voor een advies van de Sportraad over sport en bewegen op het MBO. In dit aankomende advies neemt de Sportraad de aanbevelingen van de studenten mee om tot concrete beleidsadviezen te komen richting de gemeente. Hiermee wordt de stem van mbo-studenten direct betrokken bij het verbeteren van het sport- en beweegaanbod voor hun eigen doelgroep. De adviezen van zowel de Sportraad als de MBO-denktank worden naar verwachting voor de zomer opgeleverd.