Sport! Hét sociaal-economische vliegwiel voor Amsterdam
Column van de voorzitter – 2 oktober 2010:
Door: mr. drs. Robert Geerlings
Bij het schrijven van deze column, zijn bijna vijf miljoen sporters in Nederland aangesloten bij een sportvereniging. Daarnaast werken momenteel ongeveer twee miljoen Nederlanders aan een gezonde leefstijl door fitnesscentra te bezoeken en vullen velen van ons hun vrije tijd met sporten als joggen, skaten, golfen en skiën. Niet alleen de sporter zelf, maar ook de sportsector blijft in beweging. Nieuwe wensen, behoeften en inzichten dienen zich aan.
Vitale stad Sport wordt steeds meer een centraal instrument om sociaal-maatschappelijke en economische effecten te realiseren. De sport is daardoor een spil voor het succes van het bedrijfsleven en de stad Amsterdam. Het levert een gezonde en optimistische beroepsbevolking op, maar ook duizenden werk- en opleidingsplekken en plezier voor grote groepen actieve beoefenaars, vrijwilligers en toeschouwers. Deze gedachte sluit aan bij mijn eigen motto: “zoveel mogelijk Amsterdammers aan het sporten krijgen”, omdat de sociaal-maatschappelijke en economische leefbaarheid van de stad daardoor enorm toeneemt.
Internationaal Denk daarnaast ook aan de positieve effecten die succesvolle sporters, evenementen en sponsors op het imago en de groei van een land of een stad kunnen hebben. Een kleine beeldende anekdote wil ik u in dit verband niet onthouden. Onlangs zei mijn Kenniskring collega-bestuurder, Girish Ramanchandran van TATA Consultancy, in zijn afscheidsspeech naar aanleiding van zijn terugkeer naar India het volgende: “toen ik acht jaar geleden kreeg te horen dat ik naar Nederland werd uitgezonden, had ik geen enkel beeld bij dit land behalve dat ze daar goed kunnen voetballen. Dat gaf mij vertrouwen.”
Economie De sportindustrie in Nederland is een sector van aanzienlijk belang. Consumenten, overheden en sponsors besteden in totaal jaarlijks 9,4 miljard euro aan sport en de sector biedt werk aan circa 82.000 fte. De Duitse economie groeide in 2006 tijdens het in eigen land georganiseerde WK voetbal 1,8 procent, dat was het hoogste groeicijfer van de laatste 6 jaar. Vergelijkbare groei werd aangetoond bij andere organiserende landen zoals Frankrijk in 1998 en in Engeland in 1996 na het EK voetbal. De ongekende media aandacht voor sport mag ik hier niet onvermeld laten.
Vliegwiel Sport- en zijn evenementen kunnen als katalysator dienen voor stedelijke vernieuwing en de ontwikkeling van architectonische trekpleisters zoals het vogelnest in Beijing en het nieuwe stedelijke en architectonische elan van Barcelona na de Olympische Spelen van 1992. Dit geeft een idee van de kracht van sport als toeristisch en economisch vliegwiel. Het geeft tevens de noodzaak aan van zowel het binnenhalen van mooie evenementen als van het investeren in sport om Amsterdam en haar inwoners in optimale conditie te brengen. Juist in deze tijd van economische stagnatie zijn blijvende investeringen, financieel en anderszins, in de sport essentieel om de sociale en economische weg omhoog snel te kunnen inslaan.
Kennis delen De ontwikkelingen in de sport stimuleren de vraag naar onderzoek en kennisdeling met diverse sectoren. De Sportraad stelt zich ten doel bij te dragen aan de verbinding tussen sport en andere relevante maatschappelijke sectoren om de sociale en economische effecten van de sport ten volste te benutten. Wij zijn daarin in volle gang.
Voorzitter Sportraad