Advies Amsterdams Sportakkoord
Aankomende vrijdag wordt tijdens de aftrap van de Amsterdamse Sportweek het Amsterdams Sportakkoord ondertekend. In navolging van het Nationaal Sportakkoord in 2018 (https://www.allesoversport.nl/Sportakkoord/) worden in het hele land lokale en regionale sportakkoorden gesloten, een initiatief van het ministerie van VWS, NOC*NSF en Vereniging Sport en Gemeenten. In deelnemende gemeenten is een sportformateur aangesteld die verschillende partijen bij elkaar brengt om de ambities uit het Nationaal Sportakkoord te vertalen naar concrete projecten in de regio. Ook de gemeente Amsterdam is bezig geweest met het sluiten van een dergelijk lokaal sportakkoord. De focus in Amsterdam zal komen te liggen op een veilig sportklimaat. Met name het versterken van de pedagogische competenties van coaches en trainers moet hierin een belangrijke rol gaan spelen.
De Sportraad Amsterdam is afgelopen zomer gevraagd om mee te denken in de conceptfase. Kort daarop is er een projectgroep binnen de Sportraad geformeerd en een conceptadvies over het Amsterdams Sportakkoord en het bijbehorende beleidsplan gedeeld met wethouder Sport Simone Kukenheim. Naar aanleiding van het conceptadvies is de wethouder in gesprek gegaan met de leden van de projectgroep en de opbrengsten van deze sessie zijn verwerkt in ons definitieve advies. Hierin komen wij met vier aanbevelingen voor (de uitvoering van) het Amsterdams Sportakkoord.
- Breng het vertrekpunt in kaart en ontwikkel lerend vermogen op het thema.
Evalueer bestaand beleid en verbeter of vernieuw waar nodig op basis van die evaluatie. Zeker bij dit soort complexe maatschappelijke vraagstukken, waarbij we heel weinig weten over het effect van overheidsbeleid, adviseren wij lerend vermogen op het thema te ontwikkelen.
- Betrek lokale aanbieders als volwaardige partners bij de uitvoering, realisatie en evaluatie van het Amsterdams Sportakkoord.
Lokale partners lijken nog nauwelijks betrokken en dat is een gemiste kans. De Sportraad meent dat een samenwerking met Amsterdamse partners hoort bij een lokale uitwerking van het Nationale Sportakkoord.
- Zet de beperkte (financiële) middelen gericht in op ondersteuning in de praktijk.
Overheden en bonden proberen de laatste jaren een positief sportklimaat te versterken door veel te investeren in zogenaamde ‘toolkits’, cursussen en incidentele ondersteuningstrajecten. Dit heeft naar het oordeel van de Sportraad te weinig effect gesorteerd. De Sportraad verzoekt de aandacht te verleggen naar directe en structurele ondersteuning in de praktijk in plaats van online training en bijscholingsaanbod.
- Bied de Amsterdamse sportaanbieders een handelingskader.
Stel een handelingskader op voor sportaanbieders bestaande uit een overzicht van praktische handvatten en richtlijnen die sportaanbieders in Amsterdam kunnen gebruiken om hun steentje bij te dragen aan de opgestelde doelen.
Tot slot reageren wij kort op het initatiefvoorstel “Zet racisme en discriminatie overboord met het Amsterdams Sportakkoord”. Vlak voor het zomerreces hebben acht politieke partijen (een meerderheid van de gemeenteraad) een initiatiefvoorstel ingediend om een een aanpak tegen racisme op te nemen in het Amsterdams Sportakkoord. Een uitstekend initiatief naar onze mening, maar ook hier willen we de indieners twee aanbevelingen meegeven. Ten eerste dienen de maatregelen om racisme tegen te gaan aan te sluiten bij de Amsterdamse praktijk. Ten tweede is het succes van maatregelen grotendeels afhankelijk van de sportaanbieders die ze zullen moeten uitvoeren. Om draagvlak bij de sportaanbieders te creëren zullen ze nauw betrokken moeten worden bij het ontwerp. De overgrote meerderheid van de sportaanbieders is van goede wil en zorgt al decennia met beperkte tijd en middelen voor ontmoeting en verbinding.