Stop de Handel in Voetbaldromen
Het sportlandschap verandert continu. In de meeste gevallen betekent dit een aanwinst voor de stad. Soms slaat het echter door en verwordt het in beweging brengen van kinderen tot een verdienmodel. Dit lijkt in toenemende mate het geval bij de vele voetbalscholen die Amsterdam inmiddels rijk is. Al een aantal jaar houdt de Sportraad Amsterdam hun opkomst in de gaten. Niet alleen om dat we ze als paddenstoelen uit de grond zagen schieten, maar ook omdat we ons zorgen maken over de gevolgen hiervan voor het Amsterdamse amateurvoetbal. Bovendien hoorden wij steeds vaker zorgwekkende verhalen over incidenten waar voetbalscholen bij betrokken waren.
Daarom gingen wij 2,5 jaar geleden in gesprek met een veelvoud aan partijen. Uiteraard met voetbalverenigingen en voetbalscholen, maar ook met onderzoekers, het Openbaar Ministerie en de Amsterdamse recherche. De zorgen bij deze partijen liepen uiteen. Van een ongezonde focus op prestaties en gevaarlijke afhankelijkheidsrelaties tussen trainer en jonge voetballers tot aan inmenging bij amateurverenigingen of zelfs criminele verdenkingen.
Twee jaar geleden deelden we deze zorgen met Amsterdamse wethouder Sport, Simone Kukenheim, en vroegen wij haar aandacht te besteden aan dit onderwerp. Dit heeft geresulteerd in een eerste onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de aard en omvang van voetbalscholen in de regio Amsterdam. Uit dit onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van de Sportraad Amsterdam, de gemeente Amsterdam en de KNVB, is gebleken dat Amsterdam ten minste zo’n tachtig voetbalscholen telt en er nauwelijks waarborgen zijn om voetbalscholen met verkeerde intenties of onvoldoende kwaliteit uit te filteren. Het volledige onderzoek kunt u hier inzien.
Naar aanleiding van gesprekken met de Sportraad Amsterdam en het uitgevoerde onderzoek zijn twee journalisten van NRC dieper in het onderwerp gedoken. Zij schreven het afgelopen half jaar een serie van vier artikelen over de keerzijde van voetbalscholen en conflicten met verenigingen in het gehele land. De artikelen van NRC leest u hier.
Wethouder Kukenheim heeft onlangs in een brief aan de gemeenteraad aangekondigd met een handelingskader te zullen komen. Naar onze mening is er echter meer nodig. Er ligt een gedeelde verantwoordelijkheid en een gedeeld belang bij de sport, de voetbalbond, de profclubs en de gemeente om de gekte uit het jeugdvoetbal te halen.
Met ons advies richten wij ons dan ook bewust tot al deze partijen. Als officieel adviesorgaan van de gemeente Amsterdam is dit wellicht niet geheel gebruikelijk, maar alleen een gezamenlijke aanpak zal volgens ons de gewenste effecten kunnen sorteren. De aanbevelingen die wij in ons advies doen kunnen hierbij helpen, maar zijn zeker niet alles omvattend. Wij hopen alle betrokken partijen op deze manier echter aan het denken te zetten over de rol en verantwoordelijkheid die zij zelf hebben richting het jeugdvoetbal.
Ons volledige advies over commerciële voetbalscholen vindt u in de bijlage.